Om te beginnen (april 2020)

Om te beginnen is de column van Ds. Rene Alkema uit de BIJEEN (het kerkblad van de gemeente).
 
Laten we elkaar liefhebben. De liefde komt bij God vandaan en als je lief hebt, ben je een kind van God.
1 Johannes 4 vers 7

Onze kerkdiensten zijn sinds een aantal weken online te volgen. We merken dat die uitzendingen aan een behoefte voldoen. Om je eigen kerk weer even van binnen te kunnen zien. Om wat vertrouwde gezichten te zien. Om samen te bidden. En noem maar op.

Je moet dan wel een computer of smartphone hebben met internetaansluiting. Niet iedereen heeft dat. In deze tijden van alle corona-maatregelen is dat wel jammer. Ik hoop dat die mensen dan in ieder geval op TV naar een kerkdienst kunnen kijken. Om in het ritme te blijven…

In deze rubriek om te beginnen plaats ik een stuk uit de overweging op Palmpasen. Het gaat over aanwezigheid en nabijheid…

“Ik werd aangesproken door iemand die het verschil uitlegt tussen aanwezigheid en nabijheid.

Iemand zegt dat het er nu misschien wel op lijkt dat je aan jezelf bent overgeleverd. De één kan niet aanwezig zijn bij de ander. En de ander kan niet aanwezig zijn bij de een. Je kunt elkaar niet echt zien. Je kunt elkaar niet echt voelen. Je kunt niet even echt -echte koffie drinken bij de ander. Je kunt de ander niet even echt knuffelen. En dat is een groot gemis.
Mijn vader heeft de zorg over mijn moeder. Mijn vader is bang -of in ieder geval bezorgd. Want wat als hij ziek wordt? Daarom heeft hij liever niet dat er mensen langs komen. Zelfs de kinderen niet. Ik heb mijn ouders daarom al een tijdje niet echt gezien -niet echt geknuffeld -geen echte koffie bij hen gedronken. Dat vind ik echt heel jammer. En dat vind ik af en toe ook moeilijk.
 
Zo vertelt iemand eerst iets over aanwezigheid. Wat aanwezigheid is. En dat het nu soms moeilijk is om aanwezig te zijn. Maar daarna vertelt hij door over nabijheid. Over de betekenis van nabijheid. Over de waarde van nabijheid. Dat je ondanks alles -ondanks alle beperkende maatregelen iemand nog wel nabij kunt zijn. Merkwaardig genoeg geeft hij dan een stuk minder voorbeelden hoe je iemand nabij kunt zijn. Op allerlei mogelijke manieren kun je nabij zijn, zegt hij heel algemeen.

Maar als je er zelf over nadenkt… Je kunt in gedachten bij iemand zijn. Je kunt iemand opbellen -of je kunt op een andere manier contact maken met iemand. Je kunt boodschappen doen voor iemand. Je kunt bidden voor iemand. Het zijn allemaal uitingen dat je iemand niet vergeet. Het zijn allemaal uitingen dat je iemand in je hart hebt gesloten.

Misschien is dat ook wel een goede omschrijving van wat nabij zijn is: dat je iemand niet vergeet -dat je iemand in je hart hebt gesloten.

Aanwezig zijn lukt misschien niet meer -maar nabij zijn nog wel! Ik hoop dat u ervaart dat er mensen zijn die u nabij zijn.

En dat u juist nu ook de nabijheid van God ervaart. Bij uw zorgen. Bij uw angst. Bij uw eenzaamheid. Bij uw verdriet. Bij hoe u deze tijd ook maar beleeft. Dat u juist nu ook mag ervaren dat God ons nabij is. In al onze kwetsbaarheid. In heel ons mens-zijn.

Mijn geloof -mijn geloven wordt in ieder geval verdiept. Meer dan in andere tijden denk ik na over wat geloven voor mij betekent. En kom ik uit bij een God die nabij is. En kom ik uit bij een God die ons aanzet elkaar nabij te zijn.” …

Dat alles gezegd hebbende, hoop ik dat we elkaar toch weer snel in en rond de kerk kunnen ontmoeten.

ds. René Alkema
 
terug

Agenda

Kerkdienst Ontmoetingskerk

07 mrt 2021 om 09:30
In verband met corona-maatregelen is er een protocol van toepassing. Voor u naar de kerk komt moet u zich aanmelden. Hoe dat gaat en welke huisregels er gelden leest u in dit bericht.

Voorganger: -
Locatie: Ontmoetingskerk, Maartensdijk